Kulak Deldirme Riskleri
26 Haziran 2024

Kulak Deldirme Riskleri

Kulak Deldirme

Kulak deldirme, hem estetik hem de kültürel nedenlerle yaygın olarak tercih edilen bir uygulamadır. Bu işlem, genellikle hafif bir acı hissiyle ilişkilendirilir. Ancak, modern tıbbi yöntemler ve anestezik spreyler sayesinde bu acı minimuma indirilebilir. Kulak deldirme işleminin uzman kişilerce ve steril koşullarda yapılması, hem acının azalması hem de enfeksiyon riskinin azaltılması açısından son derece önemlidir.

Kulak Deldirme ve Küpe Takma ile İlgili Tıbbi Uyarılar

Kulak deldirme işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bu işlemin hijyenik koşullarda gerçekleştirilmesidir. Kuyumcu dükkanları veya dövme stüdyoları gibi yerlerde hijyen standartlarına uyulup uyulmadığını kontrol etmek önemlidir. Tercihen, bu işlemleri sağlık kuruluşlarında yaptırmak daha güvenlidir. İşlemi gerçekleştirecek kişinin steril eldiven kullanması, delik açılacak bölgenin sterilize edici solüsyonlarla temizlenmesi gereklidir. Ayrıca, kulakta delmek için kıkırdaksız bölgelerin tercih edilmesi önerilir. Kıkırdaklı bölgelerde delik açtırmakta ısrar edilmemelidir.

Kulak deldirme işlemi için kullanılacak küpe, sallanmayan ve 14 ayar altın alaşımlı veya en az alerjik olan titanyumdan yapılmış olmalıdır. Çok sıkı ve ufak küpe klipsleri tercih edilmemelidir.

Çoğu Kulak Burun Boğaz uzmanı, kulak delmede tabanca yöntemi yerine tıbbi yöntemlerin kullanılmasını tavsiye etmektedir. Tıbbi yöntemler, daha hijyenik, ağrısız ve güvenlidir. Delme işleminden sonra herhangi bir problem oluşmazsa (enfeksiyon, alerji vb.), iyileşme periyodu olan altı hafta boyunca küpe kulaktan çıkarılmamalıdır. Ayrıca, halka açık telefon ahizeleri kullanılmamalı, yastık kılıfları sıkça değiştirilmelidir. Eller yıkanmadan küpelere dokunulmamalıdır.

Kulak Delindikten Sonra Nasıl Bakım Yapılmalıdır?

Günde iki defa eller sabunlandıktan sonra küpeyi çıkarmadan, küpe delik içinde sağa sola üç-dört defa oynatılmalıdır. Delik bölgesinin ön ve arka tarafı kolonya emdirilmiş bir pamuk ile silinmelidir.

Kıkırdak Bölgesi İçin Tavsiyeler

Kulağın kıkırdak bölgesi, doğal yapısı itibariyle iyileşme sürecinde daha fazla dikkat gerektirir. Kulak memesine göre kıkırdak bölgesinin iyileşme süreci daha uzundur ve bu süreç üç ayı bulabilir.

Kıkırdak bölgesinde delme işleminden sonra şişme ve kızarıklık daha çabuk oluşur, bu durum normaldir ve genellikle 48 saat içinde geçer. Beklenmeyen bir şekilde kızarıklık, enfeksiyon, şişme veya akıntı gibi durumlarla karşılaşıldığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Kıkırdak bölgesinde oluşabilecek sorunlar hafife alınmamalıdır. Bu bölgede kalıcı yaralara sebep olabilir. Doktorun veya sağlık kurumlarının tedavileri eksiksiz uygulanmalıdır.

Kimi zaman kulakların delinmesi çeşitli sıkıntılar oluşturabilir. Bu sıkıntılar, yara yeri enfeksiyonu açısından diyabetik hastalar, kanama, pıhtılaşma bozuklukları, bazı nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar, dermatolojik hastalıklar ve kulak gelişiminin daha başında olan çocuklar için daha risklidir. Hijyen kurallarına dikkat edilmezse kan yoluyla birtakım hastalıklar bulaşabilir. Bunlar arasında Hepatit, AIDS vb. hastalıklar yer alır. Ayrıca, apse ve kulak kıkırdağında nekroz gibi durumlar ileride şekil bozukluklarına yol açabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kulak Yıkama Nasıl Uygulanır?

Kulak Yıkama Nasıl Uygulanır?

Kulak Uğultusu Tedavisi

Kulak Uğultusu Tedavisi

Haber Bülteni

Güncel

Aşırı Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulaktan Ses Gelmesi Neden Olur?

Kulaktan Ses Gelmesi Neden Olur?