Kulak Zarı Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Kulak Zarı Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Zarı Çökmesi

Kulak zarı çökmesi, tedavi edilmediği takdirde kalıcı işitsel kayıplara yol açabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Burun veya kulak bölgesinde meydana gelen çeşitli travmalar genellikle kulak zarı çökmesine neden olmaktadır. Ayrıca, sinüzit gibi problemleri olan kişilerde de sıkça kulak zarı çökmesi vakalarına rastlanmaktadır. Kulak zarı çökmesi, her hastada aynı belirtilere sebep olmaz. Kimi zaman hastalık kendisini gizleyerek uzun süre fark edilmeyebilir. İşitsel kayıplar yaşayan bireylerin kulak zarı çökmesi olasılığını göz önünde bulundurarak tanı konulması için doktor kontrolünden geçmesi önemlidir.

Kulak Zarı Çökmesi Belirtileri

Kulak zarı çökmesi, genel olarak orta kulakta hastayı rahatsız edecek boyutta vakum etkisinin oluşmasına neden olur. Bu vakum etkisi zamanla kulak zarının orta kulağa doğru çökmesine yol açar. Tıbbi literatürde kulak zarı çökmesi olarak adlandırılan bu durum tedavi edilmediğinde, kulak zarının yapısı bozulur ve tedavisi mümkün olmayan sıkıntılar ortaya çıkar. Bu durumda işitme kayıpları yaşanır. Bu nedenle belirtiler ortaya çıktığı anda tedavi sürecine başlanmalıdır.

Kulak zarı çökmesi başladığında işitme kayıpları hemen ortaya çıkmadığından, insanlar bu durumu önemsemeyerek tedaviyi erteleyebilir. Hastalık ileri aşamalara geldiğinde kulak zarının yapısı büyük oranda değiştiğinden, işitme kayıpları meydana gelir. Fasiyel sinirler çökme nedeniyle ciddi hasar görebilir ve felç gelişme ihtimali artabilir. Kulak zarı çökmesi gerçekleştiğinde, kulak zarını eski haline getirmek oldukça güç olur ve kalıcı işitme kaybı yaşanabilir. Bu sebeple, belirtiler ortaya çıkar çıkmaz tedavi sürecine başlanmalıdır. Başlangıç aşamalarında ağrı olmamasına rağmen ilerleyen dönemde kulak çınlaması ve şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Tedavi sürecine devam ediliyorsa, doktorun verdiği ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır.

Kulak Zarı Çökmesi Nedenleri

Kulak zarındaki çökme, içeride hava alışverişini sağlayan östaki borusunda tıkanıklıklar oluşması sonucu meydana gelir. Kulakta ani bir şekilde oluşan darbeler, kulak içinde vakum etkisi yaratır ve bu durum kulak zarında çökmeye sebep olabilir. Herhangi bir darbe sonrası işitsel kayıplar meydana gelmişse, bu durum büyük ihtimalle kulak zarı çökmesi nedeniyle ortaya çıkmıştır. Östaki borusu tıkanıklığı sebebiyle bu sorunla mücadele eden hastalarda, östaki borusu açıldığında rahatsızlık bir süre sonra ortadan kalkar. Ancak bazı durumlarda, östaki borusundaki tıkanıklıkları çözmek için yapılan çeşitli uygulamalar yeterli olmadığında ameliyat tercih edilir.

Kulak Zarı Çökmesi Teşhis ve Tedavisi

Kulak zarı çökmesi, uzman doktor tarafından yapılan fiziki muayene ile rahatlıkla anlaşılabilir. İşitme kaybı testleri ile kulakta işitme sorunu olup olmadığı kontrol edilir. Bu tetkiklerden sonra tanı kesin olarak konularak uygun tedaviye başlanır.

Kulak zarı çökmesi tedavisinde genellikle tüp takma ameliyatı uygulanır. Kulak zarına makara biçiminde bir tüp takılır. Bu tüp, dış ve orta kulağa açılır ve makara sayesinde kulakta basınç eşitlenir. Normal şartlarda, bu görevi östaki borusu gerçekleştirir. Ancak östaki borusunun fonksiyonel olarak çalışmaması durumunda, önce ilaç tedavisi ve ardından yardımcı tedaviler uygulanır. Eğer bir sonuç alınamazsa, tüp takma ameliyatına başvurulabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kulakta Dolgunluk Hissi

Kulakta Dolgunluk Hissi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Kulak Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kulak Akıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Deldirme Riskleri

Kulak Deldirme Riskleri

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kulak Ağrısına Anne Sütü

Bebeklerde Kulak Ağrısına Anne Sütü

Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Orta Kulak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Orta Kulak Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Yıkama Nasıl Uygulanır?

Kulak Yıkama Nasıl Uygulanır?